Tuesday, March 28, 2017

Resepi rasam sup

Hari ni akak masak rasam sup bertelur....
Rasanya dah lebih 15 tahun akak tak masak rasam ni....sedap kalau time2 tak de selera makan...rasa masam2....

Dulu2 masa awal2 kahwin...suami kerja gaji sikit sangat ...semua belanja kena bajet2 akak cuma belanja kan rm 50 seminggu saja....sudahnya kami makan apa saja yg ada...kena berkreatif lah masak....takkan nak masak lauk telur goreng hari2 ya dak.....jadi nya akak masak lah rasam ni lepas jumpa menu ni dalam satu buku resepi.....

Dulu2 mana lah reti nak google2 kan....siapa nak resepi kejap lagi akak edit yer

Rasam sup by Dlaila

Bawang merah *
Bawang putih *
lada hitam *
Jintan manis
halba
Biji sawi
Daun kari
Cili kering
Asam jawa
Serbuk kunyit
Garam gula
Daun ketumbar
Tomato

Bahan bertanda *Di tumbuk kasar lepas tu di tumis dah garing masuk kan bahan2 lain...Air asam jawa...last sekali masukkan telur daun ketumbar...siapa makan dgn nasi panas2

Friday, March 17, 2017

Resepi ikan masak asam

Pagi ni akak masak ikan air asam jawa.....lebih kurang macam masak taucu...cuma beza tak de taucu dengan halia jer.....letak air asam jawa pekat2....

Resepi arwah apak ajar....dulu2 kami kan orang susah.....dapat makan lauk mcm ni pun ....ya ampun...sedap nya.....kuah buat banyak2 makan nasi dengan kuah ngan bawang pun dah cukup.....kalau ada cili hijau belah2 cili hijau campak kat dalam...akak tadi malas ..letak jer cili api yang siap dah potong dlm peti ais

Nak resepi
~~~~~~~~

1) ikan potong 2 goreng (akak guna ikan sanma)

2)Tumis bawang putih bawang merah/bawang holand cili api /cili hijau (belah2 jer pun boleh bawang tu)

3)Dah wangi masukkan sikit halba campur

4)Lepas tu masuk kan air asam jawa garam gula

5)Last sekali masukkan ikan

Lagi lama simpan lagi sedap tau....lambat basi...

Thursday, March 16, 2017

Yeahhh !! Akak Dah Ada Blog

Hari ini maka dengan rasminya akak bergelar blogger . 

Follow akak dekat facebook : Norlaila