Tuesday, March 28, 2017

Resepi rasam sup

Hari ni akak masak rasam sup bertelur....
Rasanya dah lebih 15 tahun akak tak masak rasam ni....sedap kalau time2 tak de selera makan...rasa masam2....

Dulu2 masa awal2 kahwin...suami kerja gaji sikit sangat ...semua belanja kena bajet2 akak cuma belanja kan rm 50 seminggu saja....sudahnya kami makan apa saja yg ada...kena berkreatif lah masak....takkan nak masak lauk telur goreng hari2 ya dak.....jadi nya akak masak lah rasam ni lepas jumpa menu ni dalam satu buku resepi.....

Dulu2 mana lah reti nak google2 kan....siapa nak resepi kejap lagi akak edit yer

Rasam sup by Dlaila

Bawang merah *
Bawang putih *
lada hitam *
Jintan manis
halba
Biji sawi
Daun kari
Cili kering
Asam jawa
Serbuk kunyit
Garam gula
Daun ketumbar
Tomato

Bahan bertanda *Di tumbuk kasar lepas tu di tumis dah garing masuk kan bahan2 lain...Air asam jawa...last sekali masukkan telur daun ketumbar...siapa makan dgn nasi panas2

No comments: